Bildet viser akupunktur på en hund

Akupunktur

Våre veterinærer Eva-Kristin Lunde og Sonja Rutten har tatt etterutdanning innen akupunktur på dyr hos IVAS (International Veterinary Acupuncture Society).

Vi tilbyr akupunktur til hund, katt og hest på klinikken etter timeavtale, og Eva-Kristin kommer også ut til stallen og gir behandlingen til hestene der.

Akupunkturbehandling kan være aktuelt ved mange forskjellige lidelser og tilstander. Noen eksempler er listet opp her:

  • Smertetilstander grunnet skjelett- og muskelplager som for eksempel artritt, ryggsmerte, skiveprolaps eller traume
  • Postoperativ behandling etter kirurgiske inngrep på for eksempel skjelett og ledd. Akupunktur øker blodgjennomstrømningen i muskulaturen, og reduserer smerter fra operasjonstedet.
  • Hudproblemer som allergier og nedsatt immunforsvar
  • Fordøyelsesproblemer av ikke–kirurgisk art som for eksempel kronisk diaré eller oppkast
  • Lungeproblemer, for eksempel astma
  • Atferdsproblemer
  • Nedsatt allmenntilstand
  • Senior dyr som har forskjellige problemer av ymse art
  • Øker prestasjonen til sportsdyr gjennom å holde kroppen i balanse

Hvordan fungerer akupunktur?

Pasienten blir undersøkt og etter det velger men effektive akupunkturpunker som blir stimulert med en veldig tynn nål eller laser.

Akupunktur er et tradisjonelt kinesisk medisinkonsept. Det har blitt gjort mye forskning for å bevise og utforske hvordan det fungerer og hva effektene er.

Akupunktur hjelper mest å få kroppen i balanse og helbrede seg gjennom fysiologiske forandringer som for eksempel stimulering av nerver og økning av blodgjennomstrømningen, dette virker mot muskelspenninger eller spasmer ved frigjøring av kroppsegne hormoner som endorfiner og cortisol.

Er behandlingen smertefull?

De fleste pasienter takler akupunkturbehandlingen og det å få akupunkturnåler svært bra. Noen kan synes nåler gjør vondt, men ved hjelp av en godbit eller kos fra eier er det vanligvis ikke noe problem. Unntaksvis trenger av og til noen få hester beroligende medisinering for at veterinæren skal få gjennomført en tilfredsstillende akupunkturbehandling.

Er akupunktur trygt for pasienten?

Før akupunkturbehandling ønsker vi å ta en grundig veterinærundersøkelse. Dette innebarer en manuell undersøkelese av hele kroppen, og avhengig av sykdommen eller problemet kan røntgen, blodprøver eller andre diagnostiske metoder være aktuelt. Hva som er viktig for dyret er individuelt.

Akupunktur er en veldig trygg måte å behandle et sykt dyr. Det er veldig få bivirkninger, noen pasienter kan være trøtt i de første to dagene etter behandlingen, men etterpå pleier også de å bli gradvis bedre.

Hva kan vi forvente av akupunkturbehandling?

Suksessen av behandlingen er avhengig av flere faktorer, blant annet om tilstanden er kronisk eller akutt og om det er en overflatisk eller mer typtliggende sykdom. Jo lenger kroppen har hatt en sykdom, jo lenger tar det å få dyret friskt igjen. Smerte og betennelse i ledd og muskler regnes som overfladiske, mens indre sykdommer som autoimmune sykdommer og kronisk diare regnes som mer dyptliggende. Man forventer at de sistnevnte sykdommene trenger mer tid på seg og at det vil kreve flere behandlinger for å få dyret frisk.

Noen sykdommer kan ikke helbredes med akupunktur (som for eksempel ondartet kreft), men pasienten kan være mer komfortabel og smertefri med akupunktur i disse tilfellene. Hvor fort en pasient reagerer er også avhengig av dens energinivå. Et ungt og sprekt dyr med mye energi reagerer fortere enn en pasient med et lavt energinivå. Men det er verdt å prøve behandlingen og se hvordan pasienten reagerer.

Lurer du på om dyret ditt har en lidelse som kanskje kan behandles med akupunktur må du gjerne henvende deg til klinikken så skal vi hjelpe deg.

Flere av våre tjenester

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.