Kan jeg få resept til mitt dyr?

Kategori:

Vi får ofte henvendelser om reseptbelagte preparater over telefon. Hvilke vurderinger må en veterinær gjøre før de skriver ut resept?

Bilde av en katt hos veterinæren

Noen pasienter går på faste medisiner mot for eksempel stoffskifteproblem, hudproblem, hjerteproblem eller smerter. Disse dyrene må monitoreres, og komme til jevnlige kontroller for å se om medisinene virker, og om dyret tåler de. Noen ganger må dosen justeres eller vi må velge andre medisiner.

Vi får også henvendelseser på at eiere ønsker resept på andre medisiner til dyrene sine, som ormekur eller flåttmiddel til hund eller katt. Disse preparatene har Statens Legemiddelverk bestemt at skal være reseptbelagt. Bakgrunnen for dette er blandt annet at det ble registrert et problem med økt resistens hos endo- og ektoparasittene (Utvendige og innvendige parasitter) da preparatene ble solgt uten resept. Det vil si at virkestoffene i flått- og ormemidlene hadde i noen tilfeller liten til ingen effekt på parasittene hos hund og katt.

Når et preparat blir reseptbelagt hviler ansvaret på veterinærene, og den enkelte veterinærs vurdering av forsvarligheten i å skrive ut slike preparater, og samtidig ivareta ansvaret for å holde resistensen nede. Dersom en resistensproblematikk ikke blir tatt på alvor, risikerer vi at vi ikke har noen preparater som virker mot innvollsorm eller flått. Det er ikke bra for dyrene våre, eller for deres eiere. Derfor er det viktig at slike preparater kun blir skrevet ut og brukt ved behov. Legemiddelverket anbefaler for eksempel ormekur kun om det er synlig orm hos hunden eller katten.

I tillegg er det viktig at dyret som mottar parasittbehandling er klinisk friskt. Dette skal dokumenteres i en journal ut i fra en klinisk undersøkelse av en veterinær helst i løpet av det siste året. Mange av de som ringer vedrørende denne type resepter synes det virker unødvendig styrete og kostbart med en slik sjekk for å få en resept. Dessverre opplever vi en del ganger at eier ikke har nok faglig kunnskap til å vurdere om dyret er friskt. Katter og hunder er gode til å skjule smerter, spesielt kroniske smerter, og det er ikke uvanlig at vi oppdager tannproblemer, smerter, forkalkninger eller alvorlig sykdom ved helseundersøkelse. Disse dyrene kan potensielt ta skade av en ormekur eller flåttkur. Husk at veterinæren står ansvarlig for alt de skriver ut av reseptbelagte preparater til ditt dyr!

Sammen med dyreeieren ønsker vi å jobbe for at resistens mot orme- og flåttmidler holdes nede.

Her er Statens Legemiddelverk sin anbefaling til bruk av ormekur til hund og katt:
https://legemiddelverket.no/veterinermedisin/kjeledyr/medisiner-til-hund-og-katt-mot-innvollsorm-krever-resept

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.