Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform som oppstor i Kina. I noen hundre år har en også behandlet dyr etter de samme prinsipper, på bakgrunn av de erfaringer som er gjort fra human medisinsk akupunktur behandling.
Akupunktur er ikke magi, det er ikke basert på behandlers evne til å helbrede ved hjelp av overnaturlige evner, men er basert på pasientens egen evne til å skape en fysisk respons etter stimulering av eksakte og spesielle punkter på pasientens kropp.
Hvordan i all verden kan dette skje? Det spørsmålet får jeg ofte når jeg gir akupunktur behandling. Kineserne har sine egne metoder for å forklare dette, forklarings modeller som i vestlige ører ofte høres litt vidløftige og svevende ut, men for å omsette dette til vestlig vitenskap og vestlig tenkemåte vil jeg si det slik:
Når et levende dyr eller et menneske utsettes for en ytre skade, la oss si et sår i overhuden, forventer vi at dette skal gro og omdannes fra en liten skade med blødninger – til ett arr - og etter hvert som tiden går forventer vi at dette igjen blir intakt hud som fungerer perfekt som individets beskyttelse av egen kropp mot omgivelsene. Eller, når vi blir syke, av eksempelvis influensa, ligger vi til sengs noen dager med feber, men forventer å bli 100 % friske etter kort tid og ikke få varige men etter en slik sykdom. I mens vår bevissthet tar alt dette for gitt, foregår det en fantastisk kaskade av fysiologiske prosesser på mikronivå i kroppen vår for å hele skaden og kvitte seg med viruset som har invadert kroppen. I denne prosessen er blodet som pumpes rundt av hjertet og ernærer vevet, alle blodcellene som angriper de sykdomsfremkallende virusene eller bakteriene, hormoner produsert i hjernen og i andre indre organer, mineraler og vitaminer fra maten vi spiser og vannet vi drikker, overføringer av nerveimpulser i nervebanene som er basert hormoner og salter, nyrenes og leverens rensing av blodet og utskilling av avfalls stoffer til urin og avføring og mye annet involvert, for at vi skal kunne overleve skaden. Dette systemet er det akupunkturen setter i verk. Akupunktur punkter ligger i umiddelbar nærhet av blodkar og/eller nerver, det er målbare forskjeller på elektrisk motstand over et akupunktur punkt på menneske kontra et annet ikke- akupunktur punkt, og ved stimulering av et akupunkturpunkt blir det satt i sving en respons som påvirker hele kroppens eget reaksjons system.
Det geniale med kroppen er at den selv er i stand til å finne hvor kroppen har et problem som må bearbeides. Har en fått en sårskade på lillefingen vil sårhelingen starte der, og ikke på nesen, på samme måte kan en bruke de samme akupunkturpunkter for et utall av forskjellige tilstander, og kroppen vil sette i verk et reguleringstiltak som vil påvirke den delen av kroppen som har et problem.
Det betyr selvfølgelig ikke at det er likegyldig hvilke punket man velger for en spesiell tilstand. Akupunkturen baserer seg på svært innviklede teorier og retningslinjer for hvordan de ulike punkter påvirker hverandre og hvordan de skal brukes, og suksess raten til behandleren vil være helt avhengig av hvor godt en har satt seg inn i disse teoriene før en forsøker seg på å behandle med akupunktur.
Akupunktur egner seg godt som smertebehandling. Kroppen produserer endorfiner, som er kroppens eget morfin, og noen av disse er opptil 100 ganger mer potent (effektiv) enn morfin, og har virketid på mange timer. Smerter i muskulatur er gode eksempler på tilstander der akupunktur kan ha stor effekt.
Akupunktur kan også stimuler eller regulere immun forsvaret, slik at tilstander som er et resultat av slike problemer, til eksempel allergier, kan ha stor nytte av akupunktur.
Akupunktur egner seg sannsynligvis ikke så godt på haltheter der kun ledd er involvert, det som på fagspråket blir betegnet som artritt, men det hører sannsynligvis til sjeldenheten at eksempelvis en halt hest kun har smerter fra ett ledd. Det sier seg selv at en overanstrengelse eller skade svært raskt fører til skader og overanstrengelser i andre deler av kroppen pga feil belastninger etc. noe som fører til at hesten likevel ikke blir haltfri selv om en behandler leddet der skaden satt, men at en samtidig må behandle hesten for de sekundære skader i muskulatur og leddkapsel etc som er oppstått. Dette kan akupunkturen hjelpe til med. I noen tilfeller kan en halthet bli borte kun ved hjelp av akupunktur og i noen tilfeller trenges det en kombinasjon av fek leddbehandling og akupunktur for at hesten skal bli haltfri.
De fleste hester er grei å behandle med nåler, men noen stresser seg veldig opp og synes at dette er vondt. I de tilfeller det ikke er aktuelt å sette nåler, fordi hesten er urolig, meget engstelig eller blir direkte aggressiv om jeg forsøker, så kan jeg bruke en spesiell laserpenn. Jeg behandler da de samme punkter med denne laserpennen og kan slik unngå at hesten kjenner fysisk smerte eller ubehag ved behandlingen.
Etter en akupunktur behandling vil de fleste hester føle seg noe sliten og rolig. Hesten bør få hvile seg etter behandling. De skal ikke trenes samme dag som de får behandling, og det er 96 timers karens tid etter behandling med akupunktur før hesten kan brukes i konkurranse eller løp.