Alle som er glade i sitt dyr gruer seg til den dag eventuelt kommer da man må ta avgjørelsen om å avslutte dyrets liv. Alle håper vi vel egentlig på at dette bare ”plutselig” skal skje helt naturlig- men de færreste opplever vel egentlig at det er slik det foregår. Det kan være at hesten er blitt gammel og skral, at den er blitt uhelbredelig syk eller invalidisert, at den er vanskelig eller til og med farlig å håndtere, eller det kan være andre omstendigheter som gjør at man ikke lenger makter å gi hesten det livet den fortjener å ha.
I slike tilfeller er det blitt mer og mer vanlig med medikamentell avliving av hest, på lik linje med det man har praktisert i mange år på mindre kjæledyr.
Det er nå langt mindre vanlig enn før å sende hesten til slakt, selv om det selvfølgelig skjer i dag også. Grunnene til dette er nok mange, men en grunn tror jeg er de følelsesmessige forholdet mange hesteeiere har til hesten sin som gjør at de ikke ønsker å sende hesten til slakt. Dessuten brukes det endel preparater til hest som gir livslang tilbakeholdelse fra slakt, det vil si at de aldri kan anvendes til menneske føde. Eksempel på slike preparater er for eksempel kloramfenikol øyesalve og Switch pour on eller Zitch vet . pour on mot stikkende innsekter på hest.
Avgjørelsen om å avlive er som regel eiers, iblant kan det være sterke dyrevernsmessige grunner for at veterinær sterkt anbefaler avliving og noen ganger er sykdom og skade så akutt og voldsom at dette tvinger seg frem, uten at det er tid til å reflektere over hva som blir neste skritt.
Jeg har i denne artikkelen lyst til å gi noe praktisk informasjon om muligheten for medikamentell avliving av hest samt prosedyrer og håndtering av hesten etter døden.
Dersom du har bestemt deg for at du må avlive hesten din, og du ikke vil sende den til slakt skal du tenke igjennom følgende:
I så fall kan du be om å få resept på beroligende medikament som du kan gi hesten under tungen FØR veterinær kommer til stallen, slik at ikke dette siste møte med veterinæren blir en traumatisk opplevelse for deg som eier, for hesten og for veterinær som skal håndtere situasjonen. Vi ønsker selvfølgelig alle at en avliving skal skje under rolige omstendigheter med en hest som ikke er redd eller oppskremt.
Veldig mange eier ønsker dette, men det er ikke alltid til det beste for hesten. Hester er svært sensitive dyr, som tar opp enhver sinnsstemning som det mennesket som står dem nærmest har, og selv en hest som i utgangspunktet ikke er redd veterinæren sin vil kunne bli redd og oppskremt dersom eier er utav balanse. Det er sterke følelser som er involvert for de fleste som skal avlive hesten sin, og dersom man er redd for at man vil ha problemer med å kontrollere følelsene sine i en slik setting er det kanskje til det beste for hesten at en annen person som hesten kjenner og har tillit til er med og hjelper veterinæren. Vi ønsker at hesten skal være rolig og trygg til det siste.
Hesten får først en dose med beroligende medikament intravenøst,her brukes det samme medikamenter som den får for eksempel før tannbehandlinger og andre typer undersøkelser der hesten trenger beroligende. Det blir så lagt inn venekateter i hestens halsvene. Hesten får så narkosemiddel i en stor overdose intravenøst. Til forskjell fra hunder og katter vil ikke hesten legge seg ned når den føler seg sliten eller dopen, hesten vil stå helt til den mister mental bevissthet. Mange eier føler det dramatisk når hesten mer eller mindre plutselig stuper i bakken. Av sikkerhetsmessig grunner er det svært viktig at man da står på avstand fra hesten. Ingen får lov til å stå og holde i hesten under denne del av avlivingen. Som regel er det snakk om minutter fra hesten begynner å få narkosemiddel intravenøst til den faller og så dør.
Det er i noen tilfeller lov å grave ned hesten dersom man har tilsterekkelig med dyp utmark. Ta kontakt med Mattilsynet for ditt område for å forhøre deg om dette er tillatt der du ønsker å grave den ned. Kremering av hest er mulig, men vil bli relativt kostbart. Smådyrkrematoriet i Telemark har tilbud om kremering av hest dersom dette er ønskelig. En må da på forhånd avtale dette direkte med dem. Den vanlige løsningen for å få fjernet en død hest er å gjøre avtale med Norsk Protein. Dette må eier gjøre selv og det må også betales til Norsk Protein på forhånd. Norsk Protein holder til i Rogaland og reiser i distriktet rundt Bergen og omegn hver mandag. Grunnet deres kjørerute bør avlivinger som kan avtales på forhånd gjøres mandag morgen, slik at en i størst mulig grad slipper å ha hesten liggende. Det har hittil aldri lykkes oss å få dem til å komme en ekstratur for å hente en hest som plutselig døde eller måtte avlivet.
Norsk Protein krever at pass medfølger hesten, og at sko er tatt av før de henter hesten.
Da kontakter en det nærmeste slakteriet og gjør avtale direkte med dem. Hesten må da på forhånd undersøkes av veterinær kort tid før den sendes, der veterinær må bekreftes med en attest at hesten egner seg til menneskeføde. Det vil si at den ikke må være klinisk syk, den skal være chip merket og pass skal medfølge, og hesten må aldri ha fått medikamenter som gjør den uegnet til menneskeføde. Mange av de medikamentene som vi bruker under behandling på hest gir en tilbakeholdelsesfris på slakt, alt fra noen timer, dager, eller flere uker, mens noen medikamenter gjør at hesten aldri vil kunne brukes til menneskeføde. Alt dette skal stå i hestens helsekort. Dersom du er usikker på hva hesten har fått av medikamenter tidligere bør dette avklares med behandlende veterinær før hesten sendes til slakt.