Når julen nærmer seg betyr det ofte for oss som dyreklinikk en tid med mer opppkast, diaré, fremmedlegemeoperasjoner, forgiftninger og bukspyttkjertelbetennelser hos våre pasienter. Vi ønsker å komme med noen gode råd til deg som eier, så blir kanskje dette en frisk og hyggelig tid for både to- og firbente.
Det beste rådet når det gjelder mat, er å gi din hund og katt dét den er vant med. Plutselig forandring i matveien kan gi oppkast og diaré. I tillegg er det mange overvektige dyr. De vil ikke ha godt av den ekstra julematen, fettet og godbitene som gis.
Unngå å gi fettrik mat til ditt dyr, som ribbe, svor, riskrem og så videre. Mye fett i kosten kan gi akutt bukspyttkjertelbetennelse som gir akutt oppkast og påkjent dyr. Selv om det har gått fint før, er det kanskje mer flaks, enn at dyret tåler det.
Unngå å gi bein til din hund og katt. Særlig bein fra fugl, fisk og får blir sylskarpe om de bites/knekkes over, og det er ikke få ganger vi har måttet operere hunder og katter som har fått forstoppelse som følge av beinbiter som sitter fast i mage og tarm. Noen ganger er det også stukket hull på tarmen. Dette er livstruende. Samme prinsipp om "at det har gått fint før" gjelder her også, vi fraråder å gi det.
Om beinet ikke stikker hull på tarmen eller setter seg fast, opplever vi også ofte at hunder og katter som har tygget beinene i stykker, kommer inn med oppkast, fordi de er forstoppet. Når vi da tar røntgen, kan vi se en røntgentett avføring gjennom hele tykktarmen. Når bein tygges i stykker, blir avføringen ofte veldig hard av alle beinfragmentene. De pakker seg sammen til små harde klumper, som kan være veldig vondt og vanskelig for ditt dyr å få ut.
Kakao inneholder teobromin som er giftig for hunden! Den kan i verste fall omkomme om inntaket er stort nok. Hvis din hund har fått i seg sjokolade/kakao, ta kontakt med veterinær snarest. Størst teobromid mengde finnes i den helt mørke sjokoladen , som mørk kokesjokolade. 100 gram av denne kan i verste fall være livstruende på en hund som veier 10 kilo. Mindre mengder av lys melkesjoklade vil som regel ikke gi alvorlige symptomer.
Alle inntak/mengder av rosiner og druer er potensielt alvorlige for både hunder og katter, og vil kunne føre til nyresvikt. Har din hund eller katt fått i seg druer eller rosiner, må du kontakte veterinær omgående.
Inntak av gjærdeig kan være katastrofalt for din hund eller katt. Deigen vil gjære i magen og danne store mengder gass som kan gi magedreining og mageutvidning. I tillegg frigis alkohol under gjæringen, som vil kunne gi alkoholforgiftning. Kontakt veterinær omgående om inntak har skjedd. Dersom vi er tidlig nok ute med behandlingen vil det være å gi ditt dyr et medikament slik at den kaster opp alt mageinnhold.
Løkforgiftning er svært alvorlig for både hunder og katter. Løken ødelegger blodcellene og vil kunne medføre flere alvorlige symptom. Kontakt veterinær om du mistenker at de har spist løk.
Macadamianøtter kan være giftig for hund. Valnøtter er heller ikke bra, men først og fremst fordi noen hunder finner på å spise hele nøtten, med skall! Det er lett for at slike setter seg fast i tarmen. Har din hund fått i seg nøtter bør du rådføre deg med veterinær.
Saltet og krydret mat gir lett oppkast og diaré hos hund og katt. Unngå dette.
Pass på at hunden og katten ikke går i søpla og spiser gammel mat. Bakterier i gammel mat produserer toksiner, som kan gi akutt oppkast og diaré hos både hund og katt, og også forgiftning, krampe, anfall med mer. Pass på å oppbevare søppelen utilgjengelig for de firbente.
Mange juleplanter er giftige for hunder og katter. For hund er det særlig juleroser og amaryllis som er giftig. For katt er juleroser, amaryllis, julekaktus, hyasint og alle liljevekster giftig. Kontakt veterinær om din hund eller katt har fått i seg dette.
Granbaren kan virke forstoppende da den ikke kan fordøyes. Jevnlig støvsuging kan forhindre inntak.
Et pakkebånd er svært spennende for en katt, og hyssingen rundt julesteken har god smak som gjør at både hunden og katten gjerne setter tennene i denne. Men dette kan få svært alvorlige følger. "Lineært fremmedlegeme" kaller vi dette, og inntak kan føre til at ene trådenden setter seg fast et eller annet sted i tarmsystemet, mens den andre enden føres videre bakover i tarmen av tarmperistaltikken. Da tråden sitter fast kommer denne seg riktignok ingen steds hen, men tarmen fortsetter å jobbe for å få den ut, hvilket fører til at hele tarmen trer seg på tråden, som igjen kan føre til at tråden sager seg inn, og noen ganger helt igjennom, tarmen. Dette kan gi store skader og forandringer i tarmsystemet og buken. Tilstanden er livstrudende for et dyr, så det er svært viktig at du som eier passer godt på at de ikke spiser ting de ikke skal! Noen ganger kan også bånd sette seg fast under tungen på katt, og tråden vil da bli liggende i halsen og nedover i spiserøret på katten. Dette kan gi symptomer som brekninger og irritasjon i halsen. Både pakkebånd, skolisser, snører, hyssing, hårstrikk, glittersnorer, kluter og annet med matlukt/-søl osv står på farelisten.
Det beste du kan gjøre for dyret ditt i julen er å opprettholde de daglige rutinene ditt dyr er vant med. Om du ønsker å gi den litt ekstra, anbefaler vi at du unngår ovennevnte og gir en godbit du vet den liker. Er ditt dyr overvektig kan du i stedet for å gi godbiter av det vi spiser, kjøpe noen slankegodbiter eller liknende. Det går også an å lage små kaker i ovnen av boksemat i samme merke som din hund spiser.
Har du spørsmål eller trenger du hjelp, kan du ringe oss på tlf 56 30 55 60 i åpningstiden, og vaktnummer 820 900 60 utenom åpningstid.