I løpet av 2011 fullførte jeg et kurs i regi av IAVC - International Academy of Veterinary Chiropractic.
Kursene er i Sittense i Tyskland, og deltagere på kurset må være utdannet Veterinær eller Kiropraktor. En Kiropraktor som jobber med mennesker har en 6 års høyskoleutdannelse før vedkommende kan ta tittelen Doctor Chiropractic (DC).
Kurset til IAVC er delt opp i 5 moduler med en avsluttende skriftlig og praktisk eksamen tilslutt.
Kiropraktikk er en manuell (=”utført med hånden”) behandlingsform der en undersøker pasientens nakke, hals, rygg/korsrygg og bekken samt ekstremiteter (for- og bakbein) for leddbevegelighet. Normalt bevegelsesmønster er avhengig av at alle ledd fungerer optimalt. Kiropraktoren vil manipulere helt spesifikt innenfor leddets normale bevegelses radius for å få tilbake normal bevegelighet i leddet. Kiropraktikk er slik annerledes enn massasje ,osteopati, fysioterapi etc.
En leddenhet består av et bein- eksempelvis en ryggvirvel - og alle strukturer mellom denne og neste ryggvirvel. Disse strukturene vil blant annet være: leddkapsler, blodkar, lymfekar, nerver, bindevev etc.
Mellom en bevegelsesenhet – altså eksempelvis to ryggvirvler - er det en liten åpning , IVF ( Intervertebral Foramen) ,inn til Spinalnerven som ligger i ryggmargskanalen, gjennom IVF kommer nerverøttene som gir oppadgående ( fra vev til Central Nerve Systemet-CNS) og nedadgående ( fra CNS til vev) informasjon mellom kroppsvev , sentralnervesystemet og hjernen.
Med kroppsvev mener jeg alt som finnes på en kropp: muskulatur, sener, leddkapsler, lever, hjerte, lunger, nyrer, kjertler, sanseorgan, hårsekker, skjelett, hud etc.
Ryggmargskanalen er på denne måten den ”tunnelen” som skjermer eller leder all informasjon om absolutt alt som skjer i kroppen inn til sentralnervesystemet og evt. videre til hjernen.
Som eksempel på hvor mange ledd som finnes langs brystvirvlene (de som har ribber tilknyttet) på hest: En bevegelsesenhet består av to brystvirvler, og denne bevegelsesenheten har 12 ledd. En hest har 18 brystvirvler. Hver bevegelses enhet har to IVF der det går ut nerverøtter til kroppen, og i hvert av disse 12 leddene kan en nedsatt bevegelighet gi forandringer i åpningen på denne utførselskanalen som igjen vil gi irritasjon på nerven som igjen vil gi endring av informasjon til Sentralnervesystem, kroppsvev eller til hjernen.
Ved en kiropraktisk undersøkelse undersøker en bevegeligheten over alle ledd, men med særlig vekt på bevegelsen i nakke, rygg og bekkenparti. Endringer i bevegeligheten kaller en for VSC –Vertebral Subluxasjons Complex.
Endringer i en bevegelsesenhet kan gi endringer i nerveimpulser og i bevegelsesmønsteret og kan dermed endre dyrets biomekanikk.
Biomekanikk er meget kort fortalt alt det som skjer i en kropp når den er i bevegelse.
Absolutt alt som skjer i kroppen er avhengig av nerveimpulser:
Muskler, sener, ledd, hjertet, nyrer, hud, hårsekker, øyner, kjertler som produserer svette eller kjertler i kroppen som produserer hormoner etc.
Nedsatte nerveimpulser til et område kan gi alle mulige symptombilder som til eksempel; nedsatt fruktbarhet grunnet nedsatt nerveimpulser til eggstokker eller testikler, smerter i muskulatur eller leddkapsler eller forandringer i begrensede områder av huden.
Resultatet av endringer i nerveimpulser vil avhenge av hvilken nerve som er irritert, og det vil igjen være avhengig av hvilke bevegelsesenhet som ikke beveger seg normalt.
En grunn til å få dyret sitt undersøkt av kiropraktor kan være mange. En hest som er stiv i bevegelser, ikke vil ”gå frem” under rytter, ikke vil bøye til en side, som er kort i steget eller som ikke trekker rumpen innunder seg når den beveger eg fremover. En hund som ikke vil hoppe inn i bilen, som gruer seg for trappene eller som ”valpesitter” med ett lår ned i gulvet i stedet for hele rumpen, som har skjev hodeholdning eller dårlige bevegelser eller som blir halt etter en stund når den er på tur. Det kan også være en hund med slikkesår (kroniske sår oftest på forbein der hunden stadig slikker seg) eller et dyr som har dårlig fruktbarhet , som er inkontinent (”tisser på seg”) eller som simpelthen har smerter i ryggen.
En tydelig halthet i et forbein på hest er sjelden eller aldri noe en kan behandle med kun kiropraktikk, mens en ujevnhet i steget på bakpart kan være et tilfelle for kun kiropraktikk. I hovedsak er likevel en kiropraktisk undersøkelse og behandling en mulighet til komme inn i forløpet av en sykdomsprosess mye tidligere, slik at en kan minke sannsynligheten for at dyret blir tydelig halt. Når en tydelig haltheten inntrer har skaden som regel vert til stede i området over lang tid , da selvfølgelig med unntak av akutt oppståtte haltheter etter akutte skader .
Etter en behandling må kroppen få anledning til å vende seg til endringene som er oppstått. Kort sagt bør dyret ha mulighet for mye bevegelse, men IKKE anstrenges på et par dager. Hesten kan gå i luftegård, på beite eller rusle på tur, hunder gå på tur men ikke trenes.
Iblant kan en oppleve at dyret får forverrede symptomer eller endrede symptomer etter behandlingen. Disse symptomene vil som regel endre seg igjen eller avta kraftig etter et par dager. Dette kan være et resultat av et en har behandlet en nedsatt bevegelighet som var et resultat av at dyret kompenserte for en annen smerte.
Eller sagt på en annen måte: dersom en nedsatt bevegelighet i bekken er fordi dyret har kompensert for en forkalkning i forfot med å bruke bekkenet skjevt, vil behandling av bekkenet kunne føre til at dyret begynner å halte på fremfoten, fordi en har forstyrret kroppens kompensasjon mot den opprinnelige smerten i denne fremfoten.
Med akupunktur jobber en også med dyrets nervesystem og immunforsvar, og akupunktur og kiropraktikk fungerer veldig godt sammen og vil virke forsterkende sammen. Akupunktur behandling kan gis umiddelbart etter at kiropraktikk behandlingen er gjennomført. Dyr som er svært redd for nåler kan behandles med laser akupunktur som vil være helt smertefritt.
For hester som skal konkurrere gjelder regler om at det er 96 timers karens etter behandling med kiropraktikk eller akupunktur før de kan stille til start.