Som et resultat av nyere forskningsrapporter om innvollsorm (Strongylider) på hest, har vi nå fått anbefalt fra NMBU Veterinærhøgskolen å innføre nye regler når det gjelder ormebehandling på hest.
Vi er nå anbefalt å behandle alle voksne hester som skal på beite med ivermectin før beiteslipp, altså uavhengig av eventuelle funn i avføring.
Vi vil derfor ikke lenger kreve avføringsprøve på vår/forsommer av hesten som skal på beite.
Hester som ikke skal på beite, bør undersøkes med avføringsprøve og eventuelt behandles i henhold til eventuelle funn.
Etter beitesesongen, og eventuelt i løpet av beitesesongen (for hester som beiter i mange uker) bør vi få inn avføringsprøve og behandle mot strongylider etter funn.
Årsaken til de endrede reglene er at man har sett en oppformering av S.vulgaris i besetninger der det over flere år har blitt utført behandlinger kun strikt etter avføringsprøve og etter tidligere anbefalte metoder.
Denne oppformeringen kan for eksempel skyldes at noen hester da aldri blir behandlet, fordi de selv har meget lavt antall egg i avføringen, men at disse hestene likevel på beite kan bli en smittekilde for de hestene som har et problem med strongylider år etter år, og som dermed beviselig ikke har så godt immunforsvar mot denne parasitten.
Det er ofte slik at vi ser at det er de samme hestene som år etter år trenger behandling, og de samme hestene som år etter år har meget lite eller ingen funn i avføring.
Strongylider smitter på beite, og vil særlig kunne bli et problem dersom man bruker de samme beitene til hest i mange år etter hverandre.
Hester som kun går i luftegård kan behandles etter funn, da de ikke på samme måte er en smitterisiko for andre hester.
Etter beitesesongen bør hestene også behandles mot bendelorm. Bendelormen finnes vanligvis ikke i avføring, men selv få ormer kan gi alvorlige konsekvenser for hesten, så her må vi behandle selv om vi ikke gjør funn i avføring.
Føll skal følge egne behandlingsrutiner, som vil gjelde behandling mot spolorm, som er et særskilt problem vanligvis kun på føll og unghester.
Så, for å oppsummere: