Tannverk, tannstein og smerter i munnen er et reelt og daglig problem hos våre kjæledyr.
Dyr har i utgangspunktet et lite adferdsrepetoir for å fortelle oss at de har vondt. Mange går rundt med smerter i munnen uten at eier vet om det, og det at dyret spiser er ikke en god nok markør for at de ikke har vondt. Et dyr vil spise for å holde seg i live uansett hvor vondt det måtte ha. Derfor er det viktig å regelmessig sjekke tannhelsen av ditt dyr.
De fleste tannsykdommer begynner med et voksende belegg på tennene, såkalt plakk (et mykt, hvitt belegg bestående av spytt, matrester og bakterier). Dersom ikke plakk fjernes vil det mineraliseres av spyttet og bli til tannstein. Tannstein er gulhvit eller brun i farge og kan forårsake smertefull betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Dette kan sees som rødme og hevelse i tannkjøttet. Gingivitt er en tilstand man kan behandle ved at tannsteinen fjernes. Uten behandling vil det etterhvert bli betennelse (periodontitt) rundt tennene, og strukturene som støtter og fester tennene blir etterhvert skadet slik at tennene løsner. Periodonitt kan sees som kraftig inflammasjon og blødning i tannjøttet, løse tenner og synlig tap av kjevebein på røntgenbilder. Disse forandringene er ikke mulig å helbrede og tennene det gjelder må som oftest opereres ut, men med riktig behandling kan man holde sykdommen i sjakk og forebygge.
Det er flere faktorer som bidrar til at din hund eller katt kan utvikle tannsykdommer. I tilegg til dårlig munnhygiene og manglende tannpleie kan også fôringen ha en betydning. Boksemat og oppløtt tørrfôr kan henge fast i tennene og disponere for plakk og tannstein. Arvelige faktorer som unormalt bitt og feilstilte tenner, som ofte kan sees hos mindre raser, kan også føre til økt dannelse av plakk og tannstein. I tillegg er det en del katter som utvikler tannsykdommen Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL). Dette er en tannsykdom der tannen resorberes (går i oppløsning), noe som vil være smertefullt for katten hver gang den kommer borti tannen.
Symptomer på tannsykdom kan være:
Tannsykdommer behandles ved at din hund/katt bedøves slik at veterinæren får utført en grundig rens av tennene, der plakk og tannstein blir fjernet ved hjelp av en ultralydscaler (samme som tannlegen din bruker). Deretter blir tennene polert slik at de blir glatte på overflaten, noe som forebygger at plakk fester seg. I noen tilfeller tar man røntgen av tennene der man får oversikt over kjeveben, tannrøtter og nerver, og i tilfeller der det er nødvendig, vil veterinæren anbefale å trekke løse eller skadede tenner.
Du som eier kan hjelpe til med å forebygge tannsykdommer ved å pusse tennene på din hund og katt daglig. Vi anbefaler en myk tannbørste, evnt en fingertannbørste av microfiber, og spesialtannkrem for hund og katt (mennesketannkrem må ikke brukes). Noen tannkremer inneholder bakteriehemmende stoff som kan være fine å bruke. Disse hjelper til med å bryte ned plakket.
Vi anbefaler å begynne tidlig med tannpussen, fra ditt dyr er helt ungt. Da er det lettere at det godtar behandlingen. Du må gi deg selv minst to uker på å prøve. Noen dyr vil likevel ikke godta å bli pusset tennene på. I de tilfellene finnes det tannpleiemidler i form av pasta, tyggeplater, pulver og væske til å ha i vannet som vanligvis tolereres godt. Disse inneholder enzymer som bidrar sammen med spyttet til å hemme bakterievekst og plakk. NB! Det er en del eiere som bruker Dentastix kjent fra reklamen på tv, og teorien bak er bra, men vi erfarer ofte at den blir for myk, og at mange hunder tygger den ned i én jafs. Dermed oppnår man ikke den ønskede tannpleien, men at hunden i stedet har fått en kjempestor godbit. I de fleste tilfeller vil det derfor være bedre å heller gi en mer hardfør tyggeplate eller tyggepinne som varer lenger og som gir den gnikke-effekten på tennene som man ønsker.
I tilegg til daglig tannpleie hjemme anbefaler vi årlig tannsjekk hos en av våre veterinærer. I noen tilfeller, som for eksempel hos eldre hunder og katter, eller små raser som er predisponert for tannsykdommer, anbefaler vi sjekk hvert halvår.
Tror du at hunden eller katten din kan ha vondt i munnen, eller ønsker du en generell sjekk av tennene? Da er du velkommen til å bestille time hos oss så skal vi ta en god sjekk av tennene til ditt kjæledyr! Alle våre veterinærer har gått etterutdannelseskurs innen munn- og tannsykdommer hos hund og katt. Vi har egen tannenhet på vårt tannrom med ultralydscaler, tannpoleringsenhet, tannbor for tannoperasjoner og eget tannrøntgen tilknyttet tannrommet.